Veštačka inteligencija - Savremeni pristup

Veštačka inteligencija - Savremeni pristup
ISBN 978-86-7991-297-8
Autor(i) Stuart Russell, Peter Norvig
Broj strana 1236
Pismo Latinica
Povez Mek
Format B5
Godina izdavanja 2011
4.070 din 3.700 din

Knjiga Veštačka inteligencija, savremeni pristup, prevod trećeg izdanja, postala je nezaobilazna knjiga u oblasti veštačke inteligencije. Koristi se kao udžbenik na više od 600 univerziteta u preko 60 zemalja. Ova knjiga perdstavlja sintezu svih saznanja vezanih za oblast veštačke iteligencije.

Autori Stjuart Rasel i Piter Norvig sa Univerziteta Stanford su ovom obimnom knjigom obuhvatili svu širinu velike naučne oblasti veštačke inteligencije. Tu su logika, verovatnoća i kontinualna matematika; percepcija, učenje, rasuđivanje i akcija; i sve od mikroelektronskih uređaja do robota za planetarna istraživanja. Knjiga je svojevrsna sinteza svog postojećeg znanja iz oblasti veštačke inteligencije. Osnovna jedinica oko koje se integriše tema su inteligentni agenti i definicija veštačke inteligencije u smislu proučavanja agenata koji primaju percepciju iz okruženja i izvršavaju akcije.

Osnovni cilj autora je da prenesu ideje koje su se pojavile tokom pedesetak godina intenzivnih istraživanja u oblasti veštačke inteligencije, kao i tokom protekla dva milenijuma čovekovog bavljenja pitanjima inteligencije, znanja i pravilnog zaključivanja, a sve u cilju konstruisanja inteligentnih mašina.

Kratak sadržaj
DEO I: Veštačka inteligencija
DEO II: Rešavanje problema
DEO III: Znanje, rasuđivanje i planiranje
DEO IV: Neizvesno znanje i rasuđivanje
DEO V: Učenje
DEO VI: Komunikacija, opažanje i delovanje
DEO VII: Zaključci
DODACI
BIBLIOGRAFIJA
INDEKS