C# napredni – za decu od VII razreda i stariji

C# napredni – za decu od VII razreda i stariji

Već znaš neki programski jezik ili si bio na Osnovnom kursu C# programskog jezika? Došlo je vreme da kreneš u ozbiljnu priču.

Znamo da već znaš mnogo. Zato je ovaj kurs osmišljen tako da razbudi načine razmišljanja i otvori ti čitav novi svet mogućnosti. Kao što već znaš, uz C# programski jezik možeš da gradiš mobilne aplikacije kako za Windows, tako i za Android ili IOS, možeš da praviš svoje igre, sajtove ili desktop aplikacije. Zvuči zanimljivo? Da, a mi ćemo ti ponuditi i mogućnost da se takmičiš, pokažeš i dokažeš svoje znanje i inovativnost.

C# smatra se jednim od najlakših i istovremeno najozbiljnijh programskih jezika, i često se kaže da ćeš ako znaš C# mnogo lakše naučiti bilo koji drugi programski jezik. Ako imaš mašte i radoznalosti, mrvicu upornosti, voliš računare i kuckanje po tastaturi, ovaj kurs može biti pravi uvod u ozbiljnu profesionalnu karijeru. Planom i programom Naprednog kursa C# programskog jezika pokušali smo da unapredimo sve ono što smo već radili na Osnovnom kursu C# programiranja – gde pravimo jednostavne, atraktivne aplikacije prostim slaganjem sistemskih komponenti u okruženju programskog grafičkog jezika C#. Jednostavan, vizuelno lep i lak – to su inovacije C# programskog jezika u odnosu na Java, C i C++ koje su omogućile da se osnovi programiranja približe značajno mlađem uzrastu. Pisanje kodova u C# programskom jeziku omogućava da sam praviš programe za Windows i Android, ali i Linux, iOS i BSD.

U našim učionicama radićeš samostalno, na svom računaru koji nećeš morati da deliš sa drugim polaznicima. Ovde nema pisanja u svesku – sem ako voliš da učiš na taj način. Ovde ćemo polaziti od teorijskih osnova – ali ćemo učiti na praktičnim primerima. Uz pomoć knjige koju ćeš dobiti kao prateću literaturu, možeš da radiš i kod kuće, da učiš i razmišljaš o zadacima, kako bi

kada dođeš ovde mogao da produbljuješ znanja i postavljaš pitanja. Moći ćeš da pokažeš svoje radove, da pitaš i saznaš sve što te interesuje – a u okviru kursa rade se i ozbiljni zadaci koji će ti sasvim jasno pokazati koliko znaš, kako razmišljaš i šta sve možeš da postigneš.

Naša predavanja i vežbe održavaju se u prostorijama Računarske gimnazije, pa ćeš raditi u pravom školskom okruženju. Dugo iskustvo u radu sa učenicima opredelilo nas je za rad u grupama od oko 15 učenika, pa svakako imaš dovoljno vremena da pitaš sve što te interesuje, radiš zadatke na projektoru i dobiješ punu pažnju predavača.

Ovaj krus osmišljen je kao logičan, veoma praktičan nastavak Osnovnog kursa C# vizuelnog programskog jezika, te se preporučuje učenicima koji su već upoznati sa Microsoft Visual Studio programom. Ako si već bio u našoj školi i slušao prvi kurs, a prošlo je malo duže vremena, nema razloga za brigu – na početnim predavanjima podsetićemo se okruženja, komandi i rada sa Grafikom. Na ovo podsećanje nadovezaćemo rad sa klasama i komandama, prisetiti se aplikacija linijske strukture i jednostavnih algoritamskih problema, da bismo prešli na ono najzanimljivije – a to su razgranate strukture, metode i ciklusi koji zaista otvaraju mogućnosti za kompleksne probleme i kreativna rešenja.

Tokom oba kursa C# programiranja naš zajednički rad biće zasnovan na razvojnom okruženju za kreiranje aplikacija sa grafičkim korisničkim interfejsom. Sasvim sigurno već znaš da koristiš programe kao što su Paint ili Word – a to su upravo programi sa grafičkim interfejsom. Kroz osmišljavanje aplikacija koje imaju ovakav interfejs ne samo što ćeš naučiti kako se pišu programi, nego ćeš i sticati znanja o tome na koji način su napravljeni programi koje svakodnevno koristimo. Ovakav pristup pokazao nam je da je to najinteresantniji i najinspirativniji deo naših kurseva, te da naši polaznici sa velikim zadovoljstvom uče, rade i pišu programe – a najhrabriji se hvataju u koštac i sa algoritamskim problemima.

Posebnu pažnju obratićemo i na zadatke iz takmičarskog programa, gde ćeš moći da se sretneš sa nekim veoma ozbiljnim i zahtevnim problemima, i vidiš tačno koliko znaš.

Tokom tri meseca na ovom kursu ćeš kroz fond od 30 časova ozbiljno produbiti svoje znanje, unaprediti veštine i kritički način razmišljanja, a pružiće ti se prilika i da sklopiš nova prijateljstva i počneš da radiš u timu.

Naš cilj je da tokom kursa savladaš najrazličitije pristupe u rešavanju složenih problema i time stekneš osnovu za dalje usavršavanje i naravno – učešće na takmičenjima. Napredne tehnike programiranja omogućiće ti da već tokom kursa počneš da praviš ciklične i razgranate aplikacije, ukačiš jednodimenzione nizove, i shvatiš kako se sve mogu sortirati i pretraživati nizovi. Uz uvod u takmičarske zadatke, ovde ćeš biti u prilici da saznaš sve o rekurzivnim algoritmima i kreneš u dinamičko programiranje. Ovaj kurs zaokružujemo učenjem o naprednim heurističkim tehnikama.

 • Podsećanje na rad sa Grafikom u C# okruženju
 • Rad sa promenljivima
 • Rad sa različitim tipovima podataka
 • Grafika i razgranate strukture
 • Izrada aplikacija razgranate strukture
 • for i while ciklus
 • Izrada aplikacija ciklične strukture
 • Pravljenje metoda
 • Rad sa metodama
 • Povezivanje metoda
 • ref i out paramteri
 • Strukture i nizovi
 • Koriščenje jednodimenzionih nizova
 • Različite tehnike sortiranja i pretraživanja
 • Rekurzivni algoritmi
 • Apstraktni tipovi podataka, povezane liste, stekovi, redovi, grafici

Za ovaj kurs treba da znaš osnove programiranja u bilo kom programskom jeziku – a ukoliko još uvek razmišljaš odakle da počneš, naše Programiranje u C# za osnovce i srednjoškolce – Osnovni kurs biće pravi izbor za tebe. Napredni kurs osmišljen je i kao osnaživanje za takmičarske programe, gde ćemo zajedno raditi na primerima zadataka koji se pojavljuju na različitim nivoima takmičenja.

Osnovcima i srednjoškolcima koji su već zakoračili u svet programiranja i sada žele da prodube svoje znanje. Određeno predznanje programiranja, algoritamskog razmišljanja i rešavanja problema se podrazumeva, te ohrabrujemo radoznale, maštovite i motivisane učenike da ispitaju granice svojih mogućnosti. Ako želiš da se takmičiš u ovoj oblasti, ili razmišljaš o profesionalnoj karijeri u IT sferi, ovaj kurs je napravljen baš za tebe. Možda nije loše da znaš i da na naše kurseve jednako dolaze i dečaci i devojčice – pa ne moraš da se brineš da ćeš biti jedina devojčica, da će sve biti stariji ili mlađi od tebe.

U cenu kursa uračunat je i specijalizovani udžbenik „Osnovi programiranja u okruženju grafičkih OS: Programski jezik C#”. Ova knjiga će ti biti od koristi ne samo tokom kursa, već i tokom daljeg usavršavanja kao osnova na koju ćeš uvek moći da se vratiš.

Naše učionice