Python kurs – za decu V i VI razreda

Python kurs – za decu  V i VI razreda

Ako već znaš da su računari onoliko pametni koliko smo mi vešti da ih programiramo i već znaš razliku između „>>> 10 / 3” i „>>> 10.0 / 3”, PHYTON može biti tvoje novo omiljeno okruženje, posebno ako voliš da igraš video igre i veoma želiš da ih stvaraš. Idealno, osnovni kurs Phyton programskog jezika namenjen je učenicima i učenicama starijih razreda osnovne škole, te ga od srca preporučujemo talentovanoj i zainteresovanoj deci od V do VIII razreda.

Ako već znaš da su računari onoliko pametni koliko smo mi vešti da ih programiramo i već znaš razliku između „>>> 10 / 3” i „>>> 10.0 / 3”, PYTHON može biti tvoje novo omiljeno okruženje, posebno ako voliš da igraš video igre i veoma želiš da ih stvaraš. Idealno, osnovni kurs Python programskog jezika namenjen je učenicima i učenicama starijih razreda osnovne škole, te ga od srca preporučujemo talentovanoj i zainteresovanoj deci od V do VIII razreda.

Pored sasvim očiglednih prednosti koje učenje bilo kog programskog jezika donosi – poput kritičkog razmišljanja, konkretizovane upotrebe apstraktnih ili teorijskih znanja matematike, fizike i informatike ili prihvatanja algoritamskog rešavanja problema, Python kao programski jezik ima velikih prednosti. Pre svega, Python nije vizuelni programski jezik poput Scratch jezika, ali pruža jasno i prijatno okruženje za rad, zbog čega se ističe kao programski jezik koji ima mogućnosti za lak prelazak sa nekog vizuelnog jezika u svet “ozbiljnog” kodovanja.

Druga, vrlo ozbiljna prednost Python programskog jezika je njegova izrazita popularnost – a kako i ne bi bio jedan od omiljenih programskih jezika kada na osnovama ovog jezika funkcioniše veliki deo Google aplikacija, ali i Youtube, Instagram ili Dropbox. Python je besplatan i u njemu možeš sasvim samostalno da radiš i kroz ovaj sajt: https://www.on.org/downloads/ ili možeš da instaliraš platformu kod kuće. Potreban ti je samo računar i stabilna internet konekcija. Zbog svoje brzine i moći, dobre kompatibilnosti sa drugim okruženjima i jezicima Python programski jezik u zemljama poput Nemačke, Engleske ili Francuske ima trend rasta od 10% u poslednje dve godine – i postao je zastupljeniji i popularniji od Jave.

Python je dovoljno moćan da ga koriste naučnici u CERNU, roboti na Međunarodnoj svemirskoj stanici, Netflix ili Spotify; ovaj programski jezik pronašao je svoju upotrebu u velikom broju polja, i čini se svaki dan pronalaze novi načini primene.

Tokom osnovnog kursa Python programskog jezika, naučićeš brojne naredbe, izraze i promenljive, kako da uslovljavaš probleme, da razvijaš logičke pretpostavke i zadaješ funkcije; kako da napraviš igru pogađanja, programiraš štopericu ili napraviš neke klasične igre – poput “Ponga”. Učićemo da crtamo i unosimo sa miša, radimo sa listama i rečnicima. Kada sve dobro savladamo, prelazimo i na osnove objektno orijentisanog programiranja i rad sa trakama slika, a za kraj nam slede i najzanimljivije stvari: osnove fizike igara, kreiranje likova, ali i dodavanje muzičke podloge i zvukova našim igrama. Sve ovo zaokružujemo znanjima iz skupova i animacijama koje će od nizova slika napraviti glatke vizuelne čarolije.

Lepo, prijateljsko okruženje, lakoća upotrebe i preglednost Python programskog jezika čini ga veoma prijatnim i udobnim za učenje i rad – bez obzira na to da li je ovo prvi jezik u koji se upuštaš ili već imaš dosta iskustva u programiranju i drugim jezicima. Danas se koristi za gotovo bilo šta: GUI razvoj, web sajtove, analiziranje podataka, ali i kao “lepak” između drugih programskih jezika.

Kod napisan u Python programskom jeziku lako se čita i lako razume, što ga čini lakim za učenje – te savršenim za decu i učenike osnovnih škola. Iskusni programeri smatraju da je bilo koji zadatak jednostavniji sa Python programom, zbog čega je omiljeni jezik za brzo razvijanje aplikacija. Takođe, Python programski jezik radi na svim platformama te ga bezmalo bilo ko može koristiti bez obzira na to koji računar ima – Python programi radiće čak na Android ili IOS tabletima.

Osnovni kurs Python programskog jezika namenjen je početnicima u programiranju, ali nije loše da ipak dobro vladaš matematikom i eventualno fizikom. Neće ti biti dosadno ni ukoliko vladaš drugim pogramskim jezicima, a ako već imaš Scratch ili C# u malom prstu, tim bolje – Python će biti pravi, logičan nastavak i lak prelaz na algoritamsko programiranje.

-Osnovne aritmetičke operacije i njihova primena (sabiranje, oduzimanje, množenje, složeni izrazi i promenljive, celi i realni brojevi)

-Celobrojno i realno deljenje

-Ugrađene funkcije (osnovni pojam, minimum i maksimum, apsolutna vrednost, ostale matematičke funkcije)

-Definisanje funkcija (svrha, primeri, funkcije sa više rezultata)

-Nizovi (nadovezivanje, učitavanje, dužina i izdvajanje delova, pretraga i cifra u niski)

-Strukture podataka (liste, skupovi, torke, rečnici)

-Grananje (naredbe, poređenje, provera pripadnosti listi, skupu i rečniku, logičke vrednosti, kombinovanje više logičkih uslova, konstrukcija elif)

-Izmena vrednosti promenljivih (promene skalarnih vrednosti i vrednosti lista i rečnika)

-Ponavljanje (brojačke promenljive, izmene u petlji, prolazak kroz listu, nisku, rečnik, uslovne i ugnežđene petlje)

-Kornjača grafika (naredbe, linijski programi, ponavljanje, grananje petlje, procedure, slobodno crtanje)

-Karel robot (linijski programi, ponavljanje, grananje, razni lavirinti)

-Osnovni algoritmi (sabiranje, brojanje, množenje, minimum i maksimum, preslikavanje, filtriranje, pretraga)

Svi polaznici koji završe osnovni kurs Python programskog jezika dobijaju CET sertifikat o odslušanom kursu i uspešno savladanom gradivu.

Uz praktičan rad na času obezbeđena je i stručna, prateća literatura uz koju ćeš moći da proširiš svoja znanja, poigraš se sa programiranjem i kod kuće. Takođe, ovaj izbor literature pomaže i da se nakon kursa prisetiš svega što smo učili, ponoviš nešto ili osvežiš svoje znanje od samog početka.

Znanja i veštine stečene u našoj učionici moći ćeš da primeniš – i primenjivaćeš ih – već tokom trajanja časova. Python programski jezik ima gotovo bezbrojne mogućnosti, ali znamo da je na ovom uzrastu najzanimljivija njegova upotreba u svetu aplikacija i posebno – igara. Recimo, popularni EVE Online pokreće baš Python, a ovde ćeš moći da vidiš odakle se počinje i šta sve jedna – pa čak i najosnovnija igra – zahteva. Činjenica da je ovo takozvani „open-source“ programski jezik znači i da ćeš sasvim besplatno koristiti najnoviju, legalnu verziju programa kako tokom kursa, tako i kod kuće – dovoljno je da „skineš“ i instaliraš program sa njihovog zvaničnog sajta: https://www.on.org/downloads/. Tvoje dalje zalaganje zavisi samo od tebe, a ukoliko razmišljaš hoće li ti se ovo isplatiti i u budućnosti, stručnjaci smatraju da će u narednim godinama rasti interesovanje za Python programski jezik, što bi trebalo da – logično – znači i bolje šanse da će biti sve više radnih mesta koja zahtevaju baš Python. Nemačka, Francuska i Velika Britanija tokom poslednje dve godine pokazuju da je Python najpopularniji programski jezik i da ima najveći rast interesovanja, pa možemo sasvim slobodno da kažemo da je budućnost Pythona veoma svetla.

Naše učionice