Akcija!

Softversko inženjerstvo

1,837.00 RSD 1,670.00 RSD

ISBN: 86-7991-284-0 Kategorija:
Autor: Joanne M. Atlee, Shari Lawrence Pfleeger Broj strana: 750 Pismo: Latinica Povez: Mek Format: B5 Godina izdavanja: 2006

Softversko inženjerstvo

Teorija i praksa – Prevod trećeg izdanja

U ovoj potpuno ažuriranoj knjizi koncepti se povezuju sa praktičnom primenom putem brojnih primera. Autorke dosledno primenjuju najnovije metode softverskog inženjerstva na dva studijska primera: jedan realan informacioni sistem i jedan sistem sa obimnim zahtevima koji radi u realnom vremenu. Koristeći modeliranje kao nit kojom se tehnike povezuju, u ovoj knjizi se pokazuje da softversko inženjerstvo nije skup nepovezanih metoda, već da predstavlja ključni skup tehnika za apstrahovanje.

Nove teme

– Agilne metode: Svako poglavlje ažurirano je informacijama o agilnim metodama, uključujući ekstremno programiranje i druge tehnike koje, za razliku od tradicionalnih postupaka razvoja, pojedinačnim izvršiocima omogućavaju veću samostalnost.

– Zahtevi: Poglavlje o zahtevima je potpuno novo i u njemu se naglašava bitna uloga modeliranja i dizajna u softverskom inženjerstvu; ti pojmovi se zatim prenose na sva sledeća poglavlja.

– Disciplina softverskog inženjerstva: Završno poglavlje je unapređeno opisima budućih zvanja i tečajeva za sticanje diploma iz oblasti softverskog inženjerstva, kao i uloge sertifikacije i akreditacije.

Ključne teme

– Razmatranje objekata: Značajno proširenje pokrivenosti objektno orijentisanog razvoja.

– Dodatni materijali: Veb lokacija sa pokazivačima na srodne lokacije i stvarne primere proizvoda softverskog inženjerstva.

– Seminarski rad: Ovaj konkretan projekat omogućuje da teoriju primenite u praksi.

Autori

Shari Lawrence Pfleeger je stariji istraživač u korporaciji RAND, gde se specijalizovala za softversko inženjerstvo i istraživanje informacionih tehnologija. Dobro poznata po tome što uspostavlja mostove između akademskog i istraživačkog sveta, predavala je na Gradskom univerzitetu u Londonu, Univerzitetu Howard i Univerzitetu države Mariland. Pfleeger je dobro poznata po svom radu na empirijskim studijama softverskog inženjerstva. Često izlaže na većim konferencijama, a napisala je devet knjiga i na desetine članaka. U časopisu Journal of Systems and Software često je pominju kao jednog od vodećih istraživača u softverskom inženjerstvu.

Joanne M. Atlee je vanredni profesor u Školi za računarske nauke Univerziteta Waterloo. Osim toga je član Radne grupe 2.9 pri Međunarodnoj federaciji za obradu informacija koja se bavi unapređenjem softverskog inženjerstva. Njen istraživački program je usredsređen na softversko modeliranje, dokumentaciju i analizu, sa posebnim naglaskom na praktičnom formalizmu: notacija za specifikacije i dizajn primereni su praktičarima, ali imaju preciznu semantiku pogodnu za automatizaciju analize. Atlee je rukovodilac diplomskog programa softverskog inženjerstva u osnivanju na Univerzitetu Waterloo i poznata je u međunarodnim krugovima po svom radu na nastavi softverskog inženjerstva.

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „Softversko inženjerstvo“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *