Legalizujte svoje softvere i uštedite

Poreska uprava u 2011. godini počinje pojačanu kontrolu legalnosti softvera. Do sada su poreski inspektori kontrolisali da li firme poseduju legalni softver u 15% poseta, a u 2011. godini to će činiti u 70% poseta. Poreska uprava obučila je 25 inspektora koji će proveravati legalnost softvera. Procenjuje se da dnevno mogu da obiđu od 50 do 70 preduzeća, zahvaljujući specijalnom softveru.

Korišćenje nelegalnog softvera na računaru je krivično delo i kažnjava se po zakonu. Windows je proizvod kompanije Microsoft koji se kupuje, u koliko koristite nelegalni smatra se krađom, kao i izbegavanjem plaćanja poreza (niste platili Windows, dakle niste platili ni porez). Kazne za korišćenje nelegalnog Windows operativnog sistema kreću se od 100.000,00 – 3.000.000.00 dinara za firme gde poreska inspekcija, a najavljene su učestalije i rigoroznije kontrole, zaključi da je softver nelegalan. Osim zakonske kazne uručuje se i tužba za kršenje autorskih prava od strane BSA agencije, kao kazna izriče se legalizacija softvera po tri puta većoj ceni (maloprodajna cena softvera se množi sa koeficijentom 3).

Osim Windows-a kao operativnog sistema, vrši se provera svakog programa koji je instaliran na računar, a većina programa koji se koriste po firmama nisu besplatni (Word, Excel, anti-virusi, ACDSee, Photoshop, Nero, WinRAR, Total Commander, razni multimedijalni plejeri…).

Detaljno uputstvo za legalizaciju Microsoft softvera možete preuzeti Utvrdjivanje legalnosti Microsoft softvera