WordPress

WordPress

WordPress pokreće milione blogova i web sajtova i ubedljivo je najpopularnija platforma za izradu web sajtova. Koriste ga Yahoo!, Ford, Samsung, New York Times, Sony i mnogi drugi. Koristimo ga kada želimo na brz i jednostavan način da napravimo atraktivan sajt, a da pritom ne moramo da znamo da programiramo.

Nakon kursa moći ćete da samostalno kreirate portfolio web sajt, blog, web sajt preduzeća, katalog proizvoda. Moći ćete i da održavate i unapređujete postojeće WordPress sajtove u skladu spotrebama klijenata. Pored svega navedenog moći ćete da kreirate online prodavnicu ili katalog proizvoda.

U ovom kursu naučićete kako da pomoću WordPressa napravite web sajt. Naučićete kako se kreiraju i objavljuju stranice i postovi i kako se uređuje sadržaj sajta. Upoznaćete se s mogućnostima prilagođavanja sajta upotrebom tema, vidžeta, menija i raznih drugih dodataka koji na jednostavan način mogu da daju neku dodatnu funkcionalnost vašem sajtu. Naučićete kako da postavite slike, galeriju slika ili video na vaš sajt. Upotrebom već gotovih komponenti naučićete kako da napravite veb sajtove za razne primene: lični blog, veb sajt preduzeća, veb sajt sa katalogom ponude, opisom vašeg proizvoda … i to sve bez ijedne napisane linije koda, bez potrebe za znanjem programskih jezika.

Upravo ova osobina i čini wordpress toliko popularnim u praksi i idealnim rešenjem za ulaz u svet izrade veb sajtova. Ne sumnjajte da je wordpress najbrži put do prve zarade na vebu.

Kurs se izvodi u obliku jedne nastavne celine koja traje dve nedelje i dodatno obuhvata mentorstvo tokom narednih mesec dana.

Nastava traje 16 časova, raspoređenih u 2 nedelje. Časovi se održavaju dva puta nedeljno, u popodnevnim terminima. Termin traje 4 školska časa, sa prigodnim pauzama. Nastava se odvija se u učionicama CET škole računara na dresi Trg republike 5/V, u centru Beograda.

Po završetku nastave, u toku narednih mesec dana polaznicima je na raspologanju mentorstvo i pomoć u sprovođenju projekata izabranih tokom obuke. Na raspolaganju će vam biti predavač koji je vodio obuku, svake nedelje u trajanju od 2 časa.

Ukupno dobijate 16 časova nastave i 8 časova mentorskog rada – 24 časa.

Pored svega navedenog, obuku prate i materijali koji su dostupni svim polaznicima kursa.

Obuka je koncipirana na ovaj način kako bi polaznik po završetku kursa stekao dovoljno znanja i iskustva da može samostalno da se upusti u projekte izrada sajta.

WordPress počinje od nule, bez ikakvog potrebnog predznanja. Od polaznika se očekuje poznavanje rada na računaru, bliskost sa programima za uređivanje teksta i slika i, naravno, da su redovni korisnici raznih internet servisa. Od Vas se ne očekuje da budete vrhunski dizajner, napredni korisnik Office paketa ili sistem administrator – dovoljno je da umete da preuzmete fajl iz mejla, napišete poslovno pismo, umetnete sliku u tekst i odsečete neželjeni deo slike. Redovni „boravak“ na internetu se nekako podrazumeva, budući da je posao koji ćete učiti – izrada web sajtova.

U učionici se radi na računarima sa Windows operativnim sistemom. Poznavanje rada u Windows-u je preduslov za uspešno praćenje kursa. Možete poneti i svoj računar ukoliko preferirate Linux ili Mac, ili prosto želite da sav svoj rad imate na jednom mestu. U tom slučaju potrebno je unapred instalirati potrebne alate, koji su open source.

Tokom kursa naučićete kako se instalira i kreira wordpress sajt. Naučićete šta su i kako se objavljuju stranice i postovi i kako se uređuje sadržaj sajta. Upoznaćete čemu služe i šta mogu wordpress teme i kako se u okviru njih podešavaju i ugrađuju vidžeti, meniji i razni drugi dodaci koji na jednostavan način mogu da sajtu dodaju raznolike funkcionalnosti.

Naučićete kako da dodate slike, albume, video i ukrasne elemente na stranice. Upoznaćete se sa popularnim plugin-ovima i načinima kako da pomoću njih prilagodite wordpress sajt za razne situacije – blog, veb sajt preduzeća, ve sajt sa katalogom ponude, opisom vašeg proizvoda, biografijom …

Kurs obuhvata i samu pripremu sajta za postavljanje na internet, tj. postavljanje sajta na neki od hosting paketa koji su nam na raspolaganju. Posebno pažnju posvetićemo ulozi i pravilnom izboru hosting paketa i domena za WordPress sajt, kako bi se dobilo povoljno rešenje koje može da uradi i prikaže sve što je potrebno.

Povrh svega ovoga posebnu pažnju posvetićemo i tome kako da upotrebom brojnih, komercijalno dostupnih i besplatnih, plugin-ova možete da obezbedite da se vaš sajt dobro kotira na internet pretraživačima, takozvani SEO – Search Engine Optimization. Niko vam ne može garantovati da ćete biti prvi na Google pretrazi, ali ćemo vam pokazati šta sve treba da uradite da biste to postigli na primeru WordPress sajta.

Jedan od bitnih delova ove obuke je prilagođavanje WordPress sajta da postane online prodavnica i za to koristimo jedan vrlo popularan dodatak, WooCommerce.

WooCommerce je open source platforma koja je potpuno prilagodljiva kako za male preduzetnike tako i za velike organizacije. To je platforma koja je namenjena za online prodaju a ograničenja je naša mašta.

WooCommerce je izgrađen na WordPressu, softveru koji pokriva dobar deo savremenog weba. Glavna prednost je što se Online prodaja na jednostavan način integriše sa sadržajem portala(sajta). Sve što Vam treba da biste započeli prodaju preko inteneta je na jednom mestu.
Modularni sistem koji je jedna od glavnih karakteristika ovog WordPress dodatka. On nam omogućava da dodajemo samo opcije koje su nam neophodne. Napravljen je tako da radi uz vaše omiljene WordPress dodatke. Na ovaj način možete zadržati funkcije koje već volite na svom sajtu i na jednostavan način ga proširiti da postane online prodavnica. Podržava prodaju bilo čega: kako fizičkih proizvoda tako i digitalnih preuzimanja, pretplata… Pomoću WooCommerc-a možete prodati bilo šta. WooCommerce je u potpunosti otvorenog koda (Open Source) što znači da možete da modifikujete i prilagodite sopstvenim potrebama.
Potpuna kontrola pruža nam mogućnost da dodamo neograničen broj proizvoda, da ih razvrstvamo po kategorijama, da dodajemo tagove za proizvode i još mnogo toga. Takođe nam pruža mogućnost da dozvolimo registraciju neograničenog broja korisnika i porudžbina. Kao i da defenišemo načine plaćanja koji su prilagođeni proizvodima koje plasiramo na tržište.

Po završetku kursa polaznici dobijaju CET-ove sertifikate o uspešno savladanom kursu.

Kurs nije zamišljen kao priprema za određeni sertifikat, niti se u oslovnoj praksi koriste sertifikati u ovoj oblasti. Kurs je koncipiran na osnovu predavačkog i praktičnog iskustva predavača, a u skladu sa drugim popularnim izvorima znanja.

Naše učionice