Excel Napredni

Excel Napredni

Microsoft Excel smatra se jednim od najkorisnijih poslovnih programa za opštu upotrebu. Radno okruženje gotovo je nezamislivo bez Microsoft Office paketa, a od samog Excel programa češće se koristi možda još samo Word. Ukoliko svakodnevno baratate velikim brojem podataka ili informacija, razmišljate kako da bolje organizujete svoje poslovanje ili se često pitate postoji li efikasniji način da se obavi neki komplikovaniji proračun – napredni kurs Microsoft Excela pružiće vam praktična i odmah primenljiva rešenja.

Microsoft Excel smatra se jednim od najkorisnijih poslovnih programa za opštu upotrebu. Radno okruženje gotovo je nezamislivo bez Microsoft Office paketa, a od samog Excel programa češće se koristi možda još samo Word. Ukoliko svakodnevno baratate velikim brojem podataka ili informacija, razmišljate kako da bolje organizujete svoje poslovanje ili se često pitate postoji li efikasniji način da se obavi neki komplikovaniji proračun – napredni kurs Microsoft Excela pružiće vam praktična i odmah primenljiva rešenja.

Prvenstveno namenjen poslovnom okruženju, Microsoft Excel namenjen je kako sistematizacijama, uređivanju i čuvanju podataka, tako i vizuelizaciji i analiziranju. Za program koji ćete koristiti i po više sati dnevno u različite svrhe, dobro poznavanje ne znači samo povećanu produktivnost, već i značajne uštede u vremenu.

Statistika kaže da prosečan korisnik Microsoft Excel programa upotrebljava jedva 5% njegovih mogućnosti. Ako se često pitate da li se nešto može drugačije organizovati, brže izračunati i jednostavnije uraditi – Microsoft Excel može postati vaša najvrednija alatka i najbolji saradnik. Znanja stečena tokom kursa moći ćete da primenite već u toku trajanja samog kursa.

Kojim god poslom da se danas bavite, pravilna upotreba Excel-a će vam biti neophodna, ukoliko znate da koristite Excel na naprednom nivou time bolje po vas. Danas se Excel ozbiljno koristi u svim sferama društva, koriste ga ekonomisti, bankari, advokati, matematičari, fizičari, programeri, a neophodan je i u svim sekretarskim poslovima.

Obuku drže sertifikovani Microsoft treneri sa višegodišnjim iskustvom u nastavi.

Da biste upisali osnovni kurs iz Excel-a potrebno vam je samo elementarno poznavanje Excel programa i rada na računaru. Na kursu ćemo se baviti složenim formulama i naprednijim tehnikama, ali ćemo se svakako podsetiti osnovih pojmova i termina. Napredovaćemo kroz postupno upoznavanja alata, kako biste stekli sistematizovana, u praksi provežbana znanja. Tokom kursa se dostiže viši nivo znanja i apsolutna samostalnost u radu.

 • kratak uvod i podsećanje na osnove koje će vam biti potrebne za napredni nivo
 • pojašnjavanje osnovnih pojmova
 • postupno razjašnjavanje složenih računskih problema
 • matematičke, statističke i tekstualne formule
 • složeni problemi
 • formule u formulama
 • obrada podataka
 • osnovno i napredno sortiranje podataka
 • opcije „conditional formatting“ i „data validation“
 • filtriranje podataka
 • upotreba pivot tabela
 • upotreba „what if“ analize
 • bezbednost podataka
 • zaključavanje radnih lisotva
 • priprema za štampu
 • „print area“ i „print titles“ tehnike napredne pripreme za štampu
 • povezivanje ćelija radnih svezaka i različitih Excel dokumenata među sobom
 • kopiranje podataka iz Excel-a u druge Microsoft Office programe (Word izveštaje, Pover Point prezentacije i dr…)

Po okončanom kursu, svi polaznici našeg Microsoft Excel naprednog kursa dobijaju CET sertifikat o uspešno savaladanom gradivu, stečenim znanjima i veštinama.

Kurs započinjemo pojašnjavanjem osnovnih pojmova u Excelu i korak po korak dolazimo do veoma složenih računskih problema koje pravilnom upotrebom ovog softvera možemo lako da savladamo. Na kursu se susrećemo sa velikim brojem formula od matematičkih, preko statističkih do tekstualnih. Kada savladate upotrebu osnovnih formula, prelazimo na složenije probleme gde se neretko koristi veći broj formula ugnježdenih jedne u druge. Nakon toga prelazimo na obradu podataka, osnovno i napredno sortiranje podataka i filtriranje istih, upotreba pivot tabela kao i „what if“ analiza. Kurs nastavljamo pričom o bezbednošću podataka, odnosno zaključavanjem radnih listova, kao i pripremom za štampu objašnjavajući svrhu „print area“ i „print titles“. U poslednjem delu kursa bavimo se povezivanjem radnih svezaka i različitih excel dokumenata.

Objasnićemo vam kako da koristite osnovne i napredne tehnike koje nam obogućavaju opcije “Conditional Formatting” i “Data Validation” (kako da formatiramo određene ćelije na osnovu podataka u njima ili kako da omogućimo samo određeni unos podataka u naše ćelije).

Bavićemo se velikim brojem formula, a pokazaćemo i kako pravilno da pravite kombinacije od više formula ugnježdenih jedne u drugima.

Posebnu pažnju ćemo posvetiti Pivot tabelama, koje predstavljaju alat za kreiranje interaktivnih izveštaja koje pravimo na osnovu opsega selektovanih podataka ili strukturiranih tabela. Kolone iz izvornih tabela se koriste kao dimenzije izveštavanja, tako što se vrši zbrajanje podataka u njima ili se koriste za analizu po redovima, kolonama, kao filteri… Jednom napravljenje Pivot tabele lako se menjaju, dodavanjem ili uklanjanjem dimenzija, čime dobijamo više različitih pogleda na jedinstven izvorni skup podataka.

Na kursu Excel expert biće reči o povezivanju ćelija sa različitih radnih listova, pa čak i sa različitih Excel dokumenata. Da li znate da možete kopirati podatke iz Excela (grafikone, tabele i dr.) u druge Microsoft Office softvere, tako da pri promeni u Excelu se automatski manjaju svigde gde su kopirani (najčešći slučaj je kopiranje grafikona u PowerPoint).

Na kraju kursa prikazaćemo kako vaše podatke možete sačuvati od izmena, odnosno kako da „zaključavate“ vaše radne listove kako ih niko ne bi menjao.

Naše učionice