Adobe InDesign

Adobe InDesign

Ako ste početnik u radu sa programom Adobe InDesign, upoznaćete osnovne koncepte i svojstva koji će vam pomoći da usavršite rad u ovom programu. Ako već koristite Adobe InDesign, ovaj kurs će vas upoznati sa naprednim tehnikama rada, uključujući savete i tehnike za korišćenje najnovije verzije InDesigna.

U okviru ovog kursa, polaznici će se upoznati sa Adobe InDesignom, najkvalitetnijim profesionalnim programom za stono izdavaštvo. U desetak lekcija, korak po korak, naučiće osnovne tehnike rada sa ovim programom, a u nizu praktičnih vežbi kako da stečeno znanje primene u praksi.

Adobe InDesign je moćna alatka za dizajn i produkciju koja nudi preciznost, kontrolu i savršenu kompatibilnost sa drugim profesionalnim grafičkim programima firme Adobe. Uz pomoć programa InDesign možete napraviti dokumente profesionalnog kvaliteta pripremljene za štampu u punom koloru na visokoproduktivnim kolornim mašinama, ili ih štampati na različite izlazne uređaje i formate, uključujući stone štampače i osvetljivače visoke rezolucije. Takođe možete napraviti PDF fajlove i konvertovati svoje dokumente za onlajn upotrebu izvoženjem u formate XHTML ili XML.

Pisci, umetnici, dizajneri i izdavači danas mogu da komuniciraju sa širom publikom preko različitih medija lakše nego ikad. InDesign to podržava besprekornom integracijom sa drugim aplikacijama paketa Creative Cloud.

Polaznici kursa će, između ostalog, naučiti kako da naprave atraktivan prelom časopisa, novina, brošura i knjiga. Savladaće izradu Adobe PDF fajlova, kao i pripremu dokumenata za štampanje u visokoj rezoluciji.

Predavanja se održavaju tri puta nedeljno, po tri časa, ukupno 18 časova.

Samostalno kreiranje publikacija spremnih za štampu, prelamanje knjiga, časopisa, brošura i kataloga, kao izrada plakata, postera i bilbordova. Kurs je namenjen svima koji žele da se profesionalno bave pripremom za štampu.

Ako ste početnik u radu sa programom Adobe InDesign, upoznaćete osnovne koncepte i svojstva koji će vam pomoći da usavršite rad u ovom programu. Ako već koristite Adobe InDesign, ovaj kurs će vas upoznati sa naprednim tehnikama rada, uključujući savete i tehnike za korišćenje najnovije verzije InDesigna.

Osnove rada na računaru i operativnom sistemu Windows.

Nakon ovog kursa, polaznici će biti osposobljeni za rad na grafičkom uređivanju knjiga, pripremi za štampu časopisa, kataloga i svih vrsta reklamnog materijala. Takođe, stečena znanja polaznici će moći da primene na poslovima vezanim za publikovanje digitalnih onlajn sadržaja za širok spektar uređaja, kao što su tableti ili mobilni telefoni. Kurs predstavlja i pripremu za polaganje ispita Adobe Certified Expert.

Ovaj kurs je deo Grafičke radionice, koja obuhvata skup kurseva o programima za grafički dizajn i pripremu štampe firme Adobe. Namenjen je svima koji žele da se bave obradom slika, grafičkim dizajnom i pripremom za štampu i Web. Predavači su vrhunski Adobe sertifikovani eksperti i instruktori, koji će svoje znanje i iskustvo rado podeliti sa polaznicima ovog kursa.

–          Uvod u InDesign i upoznavanje radne površine.

–          Podešavanje dokumenata i rad sa master stranicama.

–          Rad sa okvirima i objektima.

–          Uvoz i izmena teksta, rad sa stilovima pasusa i karaktera, prelom časopisa.

–          Rad sa bojama.

–          Uvoženje slika i grafike, paleta Links.

–          Kreiranje tabela.

–          Kreiranje interaktivnih sadržaja.

–          Rad sa dugim dokumentima i kombinovanje datoteka u knjigu.

–          Štampanje, izvoz u PDF, upravljanje bojama.

–          Vežbe: Naslovna strana knjige, izrada kataloga, časopisa, plakata…

Kao prateću literaturu ovog kursa, dobija se knjiga iz serije Učionica u knjizi, originalno izdate od strane Adobe Pressa, koju je CET preveo na srpski jezik. Učionica u knjizi je jedna od najboljih serija priručnika za obuku, koja pruža ono što nema nijedna druga knjiga ili kurs – to su zvanična izdanja za obuku kompanije Adobe, razvijena uz pomoć eksperata za Adobeov softver.

Dodelite prečice najčešće korišćenim stilovima
Adobe InDesign sadrži razne vrste stilova, uključujući stilove pasusa (Paragraph styles), znakova  (Character styles), objekata i tabela. Stil pasusa uključuje formatiranje atributa koji se primenjuju na ceo tekst u pasusu. Stil znakova uključuje samo atribute znakova (slova), što je korisno za formatiranje reči i fraza unutar pasusa.

Da biste dodelili prečice sa tastature stilovim pasusa koje često koristite, pritisnite dva puta na ime stila u panelu Paragraph Styles, i u polju Shortcut unesite prečicu sa tastature (obavezni su tasteri Ctrl ili Shift). Na isti način, dvostrukim pritiskom na željeni stil, se dodeljuju prečice stilova znakova, objekata ili tabela.

Koristite slojeve
U programu InDesign možete postaviti objekte na različitim slojevima. Kao i u Adobe Photoshopu, korišćenjem slojeva možete praviti i uređivati objekte bez uticaja na druge objekte. U InDesignu, slojevi su posebno značajni kod publikacija na više jezika. Na taj način je olakšano prikazivanje i štampanje različitih varijanti u okviru istog dokumenta.

Da biste napravili novi sloj u InDesignu, izaberite Window > Layers da biste prikazali paletu Layers. Zatim pritisnite ikonu Create new layer koja se nalazi u dnu panela. Da biste izbrisali postojeći sloj, izaberite ikonu u obliku kante pod nazivom Delete selected layers.

Rad sa fonovima
Za rad u InDesignu, nije neophodno da instalirate fontove koje koristite u određenoj publikaciji.  Dovoljno je da, u okviru foldera u kome se nalazi vaš InDesignov dokument, napravite novi folder pod nazivom Document fonts, i da u njega kopirate željene fontove. Na taj način će samo InDesign moći da koristi sve fontove iz tog foldera. To je idealno rešenje ukoliko isti dokument koristite na više računara, kao i prilikom izrade backup kopija.

Dodavanje broja stranice
Da biste dodali broj strane na svaku stranicu InDesignovog dokumenta, izaberite Window > Pages, i pritisnite dva puta na master stranicu (najčešće A-Master). Na stranici napravite okvir za tekst pomoću alatke Type, pritisnite desnim tasterom miša i iz kontekstnog menija izaberite Insert Special Character > Markers > Current Page Number. Još jednostavniji i brži način je da pritisnite prečicu na tastaturi Ctrl+Alt+Shift+N.

GREP pretraživanja
Da biste koristili napredna GREP pretraživanja, iz menija Edit izaberite Find/Change, pritisnite na karticu GREP i unesite željenu sintaksu pretraživanja u polje Find what. Evo nekoliko primera kako možemo iskoristiti ovu izuzetno moćnu funkciju InDesigna:

·         Pronalaženje svih reči ispisanih velikim slovima (Uppercase): uu+

·         Malo slovo na početku pasusa: ^l

·         Ukoliko želite da zamenite sve znakove na početku reda u crtu, u polje Find what upišite: ^(.) a u polje Change to upišite: – $1

·         Da biste ubacili sadržaj klipborda (recimo kopiranu sličicu) u tekst, u polje Change to upišite: ~c

·         Ukoliko želite da zamenite crte posle broja slika u celom dokumentu sa dvotačkama (npr. Slika 4.25 – u Slika 4.25: ) u polje Find what upišite: (Slika d+.d+) –  a u polje Change to upišite: $1:~m

Znak d označava bilo koji broj, $1 vraća sve što je bilo u zagradi u polju Find, a ~m označava veći razmak.

Pretraživanja možete sačuvati pritiskom na ikonu Save Query koja se nalazi u vrho okvira za dijalog Find/Change. Sačuvane pretrage se biraju iz padajućeg menija Query.

Korišćenje biblioteke
Biblioteka (Library) objekata vam omogućava da skladištite i organizujete slike, tekst i stranice koje često koristite. Takođe, biblioteci možete dodati vođice lenjira, mreže, nacrtane oblike i grupisane slike. Svaka biblioteka se pojavljuje kao posebna paleta koju možete da grupišete sa drugim paletama na bilo koji način. Možete napraviti onoliko biblioteka koliko vam treba – na primer, različite biblioteke za svaki projekat ili klijenta.

Da biste napravili novu biblioteku, iz menija File izaberite New > Library i unesite ime biblioteke. Pojaviće se panel sa novom bibliotekom, u koji možete jednostavno prevući objekte i sličice koje često koristite. Te sačuvane objekte možete ubaciti na stranicu dokumenta prevlačenjem iz biblioteke.

Generisanje sadržaja
Spisak odrednica sadržaja može se napraviti iz bilo kog teksta na kome su primenjeni stilovi pasusa. Jednostavno izaberite koje stilove pasusa želite da koristite. Da biste generisali sadržaj, iz menija Layout izaberite Table of Contents. U polju Other Styles izaberite stil naslova koji želite da se nađe u sadržaju i pritisnite dugme Add. Podesite opcije prikazivanja stila u sadržaju i pritisnite dugme OK.

Predavači

Predrag Bujić

Biografija
  • CET predavač od 1998.godine
  • Sertifikovani Adobe trener od 1998. godine
  • Tehnički urednik, predavač, recenzent i tehnička podrška za Adobe programe.
  • Priprema za štampu knjiga, kataloga, reklamnog materijala.

Naše učionice