Web developer

Web developer

Želite dobro plaćen posao, fleksibilno radno vreme, raznovrsne projekte? Web developer je zanimanje čija popularnost konstantno raste, kako u Srbiji tako i globalno. Web developer može raditi sam ili u timu, po projektu ili u firmi. Mogućnosti zaposlenja nisu ograničene samo na softverske kompanije.

Ova obuka je idealna ukoliko želite da uložite u sebe ili u svoje zaposlene.

Web developer je koncipiran tako da kroz predavanja i vežbe u učionici i samostalni rad pod tutorstvom naših iskusnih predavača naučite i savladate sve potrebne veštine za uspešan start svoje karijere.

Kurs je sadržajno podeljen u dva modula: Front-end developer i Back-end developer. Svaka celina traje po mesec dana nastave i sadrži mentorstvo tokom naredna dva meseca.  Obuka je koncipirana tako da polaznik po završetku kursa ima dovoljno znanja i iskustva da može samostalno da se upusti u ozbiljnije projekte.

Nastava za svaku celinu obuhvata po 32 časa.

Po završetku nastave, u toku naredna dva meseca polaznicima je na raspologanju mentorstvo i pomoć u sprovođenju projekata izabranih tokom obuke. Na raspolaganju će vam biti predavač koji je vodio obuku, svake druge nedelje u trajanju od 2 časa.

Moduli se nadovezuju, dok se mentorstvo odvija paralelno i dva meseca nakon završetka nastave.

Ukupno dobijate 64 časa nastave i 16 časova mentorskog rada – 80 časova.

Web developer počinje od nule, bez ikakvog potrebnog predznanja o programiranju. Od polaznika se očekuje poznavanje rada na računaru, bliskost sa programima za uređivanje teksta i slika i, naravno, da su redovni korisnici raznih internet servisa. Od Vas se ne očekuje da budete vrhunski dizajner, napredni korisnik Office paketa ili sistem administrator – dovoljno je da umete da preuzmete fajl iz mejla, napišete poslovno pismo, umetnete sliku u tekst i odsečete neželjeni deo slike. Redovni „boravak“ na internetu se nekako podrazumeva, budući da je posao web developera upravo razvijanje novih web sajtova i aplikacija.

U učionici se radi na računarima sa Windows operativnim sistemom. Poznavanje rada u Windows-u je preduslov za uspešno praćenje kursa. Možete poneti i svoj računar ukoliko preferirate Linux ili Mac, ili prosto želite da sav svoj rad imate na jednom mestu. U tom slučaju potrebno je unapred instalirati potrebne alate, koji su open source.

Vas uvodi u html 5, css 3 i bootstrap, tehnologije za programiranje korisničkog, vizuelnog, dela web sajta. Uz to, uvodi Vas u javascript, jezik čija popularnost rapidno raste, i njegovu biblioteku jQuery.

HTML je jezik namenjen za definisanje sadržaja veb stranica. Upotrebom HTML-a u stranicu umećemo tekst, slike, tabele, animacije i drugi sadržaj. HTML je osnovni gradivni element svake veb strane.

Stranica na kojoj se trenutno nalazite ustvari je HTML kod.

U savremenom veb okruženju HTML bez CSS jednostavno je nemoguće zamisliti. CSS je dodatak HTML-u koji daje izgled web stranici, definiše boje, veličine, pozicije, oblike, tabele, menije, slike – jednom rečju način prikaza svih HTML elemenata na sajtu.

CSS je kod koji je zaslužan da stranica na kojoj se sada nalazite izglega ovako.

JavaScript je jezik koji omogućava dodavanje interakcije veb stranicama. Pomoću JavaScripta možemo dodati kalendar, animiranu galeriju slika, mapu a možemo i izvesti složenije aplikativne procese. jQuery je biblioteka javascript funkcija koja čini pisanje koda lakšim i bržim.

JavaScript je zaslužan za funkcionisanje prozora za prijavu na kurs

Zbog raznolikosti platforme front end je ključan za prikazivanje svih potrebnih elemenata, ali tako da stranica bude ne samo lepa već i jednostavna za čitanje i snalaženje.

Na samom početku kursa upoznaćemo se sa alatima potrebnim za veb development. Savladaćemo i osnovne  koncepte funkcionisanja savremenog weba, web pretraživača i interneta uopšte. Na praktičnim primerima pokazaćemo kako se sajt postavlja na internet i kako da postane dostupan javnosti. Videćemo šta je URL, šta domen a šta hosting i kako ih dobro izabrati kako bi koštalo malo a pružilo mnogo.

Zatim prolazimo kroz HTML i CSS, postepeno obuhvatajući njihove mogućnosti. Upoznajemo pravila pisanja koda, asortiman HTML tagova i CSS pravila, učimo kako se formiraju CSS putanje i kako se uključuje CSS kod. Upoznajemo se sa osnovama Bootstrap biblioteke i pravimo responsive stranice, takve da se lepo prikazuju i na malim i na velikim ekranima.

Na kraju pravimo uvod u JavaScript i jQuery, gde se upoznajemo sa ulogom i mogućnostima ovog jezika i na konkretnim primerima primenjujemo uobičajene funkcionalnosti veb strana – proveru tačnosti unosa, animiranje elemenata, dodavanje interaktivnih elemenata – kalendara, slajdera i dr.

Vas uvodi u php – programski jezik veb stranica, i mysql – bazu podataka.

PHP je jezik koji reguliše šta se prikazuje na kojoj stranici i pod kojim uslovima. PHP koristimo da učitamo podatke iz fajlova ili baze podataka, da ih proberemo i prikažemo u okviru odgovarajućih HTML oznaka. Pomoću PHP-a prihvatamo i obrađujemo podatke od korisnika, smeštamo ih u bazu, šaljemo mejlove, vršimo login i registraciju.

Zapisivanje podataka iz vaše prijave na kurs i slanje obaveštenja zaposlenima u CET-u vrši PHP

MySQL je popularna open-source baza podataka unutar koje skladištimo podatke. Za razliku od fajlova čija je namena isključivo čuvanje podataka, MySQL može pomoću jednostavnih naredbi i da obrađuje podatke – unosi promene, filtrira, grupiše, sumira… PHP je taj koji “naređuje” MySQL-u šta da radi sa podacima, i ove dve tehnologije čine dobar par za back-end development.

Podaci iz vaše prijave zapisani u MySQL

U ovom kursu ovladaćete PHP-om i MySQL-om. Upoznaćete se s klijent-server arhitekturom, postavljanjem radnog okruženja i  definisanjem strukture sajta. Naučićete kako da preuzmete podatke koje je korisnik uneo na stranicu, obradite ih i prikažete.

Savladaćete bitne elemente jezika: promenljive, izraze, uslove, petlje, nizove, funkcije, klase, objekte, JSON. Steći ćete dobar pregled već gotovih funkcija i biblioteka, naučićete kako se radi sa fajlovima, kako poslati mejl  iz aplikacije. Videćete kako funkcioniše rad sa cookie i sesijama i kako se dodaje autentifikacija korisnika. Naučićete kako da pristupate bazi podataka i radite s podacima u njoj. Upoznaćete mehanizme zaštite aplikacije od hakerskih napada i kako da ograničite pristup delovima sajta samo za registrovane korisnike.

Tokom kursa napravićete svoj web sajt – sajt stvarne ili fiktivne firme sa katalogom proizvoda i blogom, koji ima administrativni panel za uređivanje sadržaja. Ukratko, napravićete ono što popularno zovemo – CMS.

Po završetku kursa polaznici dobijaju CET-ove sertifikate o uspešno savladanom kursu.

Kurs nije zamišljen kao priprema za određeni sertifikat. Za konkretne tehnologije moguće je polagati više sertifikata raznih institucija, za svaku pojedinačno ili u kombinaciji. Kurs obuhvata u većoj meri sva ova znanja, ali je na polaznicima da, ukoliko žele da se sertifikuju, provere koje su oblasti tražene i po potrebi se pripreme. Kurs je koncipiran na osnovu predavačkog i praktičnog iskustva predavača, a u skladu sa drugim popularnim izvorima znanja.

Naše učionice