Novi ciklus kurseva programiranja za osnovce i srednjoškolce u CET-u

Informatika i programiranje prepoznati su kao najznačajnije veštine budućnosti, i već sada su uvedene u osnovno obrazovanje – te s punim pravom možemo govoriti o osnovnoj informatičkoj pismenosti, ali formalno obrazovanje i pored svih napora tek lagano i veoma neujednačeno prati dinamiku ovih promena. Svi naši kursevi za decu usmereni su upravo na učenike osnovnih ali i srednjih škola kako bi se već pre značajnog profesionalnog opredeljenja upoznali sa zanimljivim svetom programiranja i informatike. Dugo iskustvo u radu sa učenicima pokazali su nam da preko vizuelnih programskih jezika – kao što su C#, PYTHON ili SCRATCH učenici intuitivno uče ono najvažnije: algoritamsko razmišljanje i rešavanje problema na način koji je ključan za razvoj programerskih veština.

Nov metodološki pristup i praktičan rad na projektnim zadacima tokom trajanja kurseva PYTHON i SCRATCH usmereni su na početne nivoe i osnovne informatičke veštine, te su oba ova kursa prava prilika da se oprobate u vizuelno lepim, jednostavnim grafičkim programskim jezicima. Oba jezika usmerena su na lakoću i brzinu, te se polaznici kurseva ne susreću odmah sa teškim poslom samog kodiranja, već ova okruženja pružaju priliku da se aplikacije programiraju pomoću već izrađenih blokova kodova.

Detaljnije o kursevima i terminima sa početkom u oktobru:

Kurs SCRATCH – LINK

Kurs PYTHON – LINK

Kurs C# OSNOVNI – LINK

Kurs C# NAPREDNI – LINK

Kursevi CET-a organizuju se u učionicama Računarske gimnazije, pa učenici imaju stimulativno radno okruženje i najsavremeniju opremu. Opciono, kurseve učenici mogu pratiti i “od kuće” (onlajn, putem platforme Zoom). 

Časovi su organizovani u blok nastavu tokom koje se teorijska znanja odmah i praktično primenjuju, a do završetka kursa, svi naši učenici uspešno dovršavaju svoje „projektne zadatke“ ka kojima je rad tokom kurseva usmeren.

Naši kursevi programiranja u SCRATCH, PYTHON i C# programskim jezicima prava su prilika da se probudi radoznalost i upornost kod učenika, upozna novo društvo i lagano zakorači u svet profesionalnog programiranja.

VAŽNO:

 –  Nastava će se održavati u prostorijama Računarske gimnazije (Knez Mihailova 6/6), uz napomenu da će biti obezbeđene sve preporučene epidemiološke mere u cilju zaštite od virusa COVID 19, što podrazumeva obaveznu dezinfekciju ruku i merenje temperature na ulazu u gimnaziju, kao i obezbeđen prostor od 4m2 za svakog učenika u učionici. Obavezno je nošenje zaštitne maske!

– Polaznici koji odaberu da kurs slušaju “od kuće”, moći će da prate nastavu onlajn, u realnom vremenu ( čuju glas predavača, a na ekranu prate njegovu prezentaciju ili pisanje po grafičkoj tabli. Ukoliko učenik od kuće želi nešto da pita profesora, „podigne ruku“ i njegovo pitanje čuju svi u učionici). Uslov za praćenje nastave na ovaj način je da učenik poseduje neophodnu infrastrukturu (računar, internet, mikrofon i slušalice). Ovi učenici će dobiti detaljno uputstvo za praćenje onlajn nastave.