Preaload Image

Svakodnevno se u svetu govori na hiljade jezika i dijalekata. Iako još uvek ne postoji toliko jezika za programiranje ili kodovanje, odlučivanje o tome koji izabrati (tačnije koji je najbolji za vaše dete) nije lak zadatak.

ScratchPython i C#  su među popularnijim programskim jezicima za početak učenja programiranja kod dece. Evo i zašto.

Šta je to uopšte programski jezik?

Programski jezik je specifičan, kodirani jezik koji se koristi za prenos uputstava mašini – u većini slučajeva, računaru. Kako mašine rade na specifičan način, programeri moraju da koriste zvanične jezike za komunikaciju sa kompjuterima, to jest za razvijanje programa i ekspresnih algoritama ili pružanje specifičnih uputstava.

Što bolje programer razume neki od ovih jezika (uključujući njegovu sintaksu i gramatiku), veća je verovatnoća da će biti sposoban da računaru zada zadatak i postigne tačno ono što želi u najbržem mogućem roku.

Imajte na umu da, iako postoje neke metode koje vam mogu pomoći da ubrzate proces učenja programiranja, ovo za razliku od nekih drugih zanimanja ipak zahteva posvećenost i postepeno učenje za postizanje ciljeva. Međutim, prvi korak u ovom procesu je izbor jezika.

Scratch jezik vizuelnog programiranja

Način da se deca susretnu sa zabavnom stranom programiranja

Iako vizuelni jezici ne proučavaju sintaksu neophodnu u većini drugih programskih jezika, oni pružaju čvrstu osnovu za shvatanje principa programiranja. Sa vizuelnim programskim jezicima kao što je Scratch, deca mogu prevući blokove kodova na animirane znakove, kreirati igre i napraviti aplikacije.

Najvažnije od svega, jednostavnost i zanimljivost programskog jezika Scratch olakšava razumevanje osnovnih principa programiranja i tako podstiče radoznalost, strpljenje i logičko razmišljanje kod dece. Vizuelni programski jezici se mogu koristiti za pravljenje interaktivnih priča, igara i animacija.

Odličan izbor za:

 • Decu koja nemaju iskustva u programiranju
 • Predstavljanje zabavne strane programiranja
 • Učenje osnovnih koncepata programiranja, kao što su rešavanje problema, kreativno razmišljanje i logičko zaključivanje

Vaše dete uz pomoć Scratch programa može napraviti:

Zabavnu animiranu igru ili interaktivnu priču

Python

Jezik koji pruža bezbroj mogućnosti

Nazvan po komediji “Monty Python”, Python se smatra jednim od najjednostavijih programskih jezika za učenje, delom zbog svoje pojednostavljene sintakse. Python zahteva manje linija koda za pokretanje programa, pa čak i početnici mogu programirati relativno brzo.

Kompanije kao što su Google i Disney koriste Python i veoma je popularan u naučnim oblastima u kojima je potrebno uspostaviti vezu između naučnika i programera. Ovaj jezik se može koristiti za kreiranje video igrica, veb frejmvorka i mnogih naučnih i numeričkih računskih projekata.

Python je sa druge strane dovoljno napredan da se može koristiti u složenim poljima kao što su sajber sigurnost i veštačka inteligencija. Danas je to veoma fleksibilan i moćan jezik!

Odličan izbor za:

 • Decu i tinejdžere koji žele da svoje ideje pokrenu za kratko vreme
 • Kreiranje lako čitljivog koda
 • Učenike zainteresovane za istraživanje naučnih oblasti, posebno veštačke inteligencije

Šta vaše dete može napraviti u programskom jeziku Python:

Tekstualnu igru, dvodimenzionalnu igru, konzolnu aplikaciju ili program za internet sigurnost

Kurs u ponudi:

Python osnovni – za decu od V do VIII razreda

Python napredni – za decu od V do VIII razreda

C#

Najbolji za učenje programiranja kroz kreiranje 3D igara

Naziv ovog programskog jezika na engleskom izgovaramo “see sharp” i izuzetno je popularan programski jezik koji se koristi za razvoj većine aplikacija za Windows.

Poznavanje ovog programskog jezika danas je veoma traženo za mnoge poslove i svakako da je odličan izbor za početnike u programiranju.

Sintaktički, C # je veoma sličan jeziku Java, tako da će iskustvo u korišćenju jednog od ovih jezika olakšati učenje drugog. C # je čak nazvan i “Microsoft klon jezika Java”. Jednostavan, vizuelno lep i lak – to su inovacije C# programskog jezika u odnosu na Java, C i C++ koje su omogućile da se osnovi programiranja približe značajno mlađem uzrastu. Može se koristiti za kreiranje veb aplikacija, igara i drugih programa.

Pravi je izbor za učenike koji žele da:

 • Uče kreiranje aplikacija za Windows, Android i IOS
 • Prave svoje igre, sajtove ili desktop aplikacije
 • Steknu odličnu osnovu za dalje usavršavanje programerskih znanja

ta vaše dete može da napravi uz pomoć C# programa:

Koristimo C # kako bismo vaše dete naučili da napravi program, zabavnu aplikaciju ili video igru bez korišćenja elemenata kreiranih u Scratch-u.

Kursevi u ponudi:

C# osnovni – za decu od VII razreda i stariju

C# napredni – za decu od VII razreda i stariju

Kako izabrati pravi programski jezik

Ukratko:

 • Izaberite na osnovu toga šta želite da napravite
 • Izaberite na bazi predznanja
 • Odaberite na osnovu veština koje Vaše dete poseduje
 • Samo izaberite!

Mnogi učenici su obavezni da izučavaju neki strani jezik u toku školovanja. Kako izabrati strani jezik? Da li birati španski ili nemački? Francuski ili ruski? Ili možda čak i kineski?

Izbor pravog programskog jezika za vaše dete je sličan. Evo nekih načina na koji to možete učiniti:

 • Izaberite na osnovu toga šta želite napraviti

Ako vaše dete odlazi na boravak u Nemačku, verovatno će želeti da uči nemački jezik. Slično tome, ako vaše dete sanja o dizajnu elemenata video igara, verovatno želi da proučava Scratch, koji predstavlja vizuelni programski jezik.

 • Izaberite na bazi predznanja

Ljudi često preporučuju proučavanje jezika iz iste grupe, na primer romanskih jezika, jer učenje jednog od ovih jezika može olakšati učenje drugih. Slično tome ako neko ima elementarna znanja u programskom jeziku Java, to može biti dobra osnova za brzo i efikasno učenje drugog srodnog jezika, C# na primer, i obrnuto.

 • Odaberite na osnovu nivoa veština koje Vaše dete poseduje

Učenje pisanja na španskom jeziku u kome se koristi englesko pismo i gramatička struktura, mnogo je lakše nego naučiti pisati japanski kanđi, što uključuje hiljade jedinstvenih znakova.

Isto tako, učenje programskog jezika kao što je Python je odlično za početnike, bez velike brige o sintaksi.

 • Samo izaberite!

Ponekad ipak nema jasnog pravca za koji programski jezik da se vaše dete odluči. Učenici mogu naučiti važne programske principe uz pomoć bilo kog jezika kodiranja, tako da ne treba brinuti o izboru pogrešnog. Ako vaše dete pokazuje interesovanje za učenje programiranja, jednostavno prepustite mu izbor!

Postoje brojni razlozi zbog kojih bi deca i tinejdžeri trebalo da nauče da programiraju.

Dok vodič treba da vam pomogne da razumete koji programski jezici mogu biti najbolji za vaše dete, zapamtite da kada se ipak dvoumite – samo izaberite!

Svaki od kurseva programiranja za decu pomoći će im da bolje razumeju principe programiranja i da iznova pronalaze nove izazove baveći se programiranjem. Za više informacija o kursevima za decu možete se obratiti na 011/32-81-614 ili na kursevi@cet.rs . Potrudićemo se da pomognemo pri izboru i pružimo korisne savete.